کشاورزی

توضیحاتی در مورد بیماریها،حشرات ،علفهای هرز و ... در کشاورزی

بیماری لکه غربالی

لکه غربالی

بیماری لکه غربالی خسارت شدیدی به درختان زرد آلو و شلیل وارد سازد ولی خسارت آن روی گوجه و آلو اهمیت ندارد.گستره جغرافیاییاین بیماری استرالیا،آفریقا،آسیا، نیوزلند، اروپا و آمریکای شمالی و جنوبی است.
حالت غربالی و سوراخ سوراخ شدن برگ ها مشخص ترین و فراوان ترین علائم بیماری است.این علائم بر روی میوه ها بصورت گرد و زگیل مانند دیده می شود. در زرد آلو علائم بیماری همزمان با موقعی که جوانه های برگ باز می شود و هنوز برگ شکل و اندازه و حتی رنگ طبیعی به خود نگرفته به صورت لکه های گرد که در ابتدا به رنگ قرمز متمایل به بنفش و در وسط تیره است بروز می کند.به تدریج این لکه ها بزرگترشده و آنگاه از وسط شروع به خشک شدن نموده و به رنگ قهوه ای در می آید.
عامل بیماری

از ویژگیهای جنس Wilsonomyces که برای نامگذاری قارچ عامل بیماری غربالی انتخاب شده آن است که کنیدیوماتهای اسپوردوکیومی دارد که یاخته های کنیدی زا تولید می کنند و روی این یاخته ها اسپورهای چند سلولی(فراگموسپور) با دیوار صاف بطور سیمپودیال تشکیل می شود این اسپور ها از یاخته های کنیدی زای خود به واسطه شکاف دایره واری که در دیواره یاخته در زیر آن به وجود می آید جدا می شوند این نوع شکاف را رکسولانیرا می گویند.کنیدی های ویژه منفرد ،غیر منشعب،با دیواره ضخیم و بیضوی یا دوکی شکل هستند و ٣تا٥ بند عرضی دو لایه ای دارند. ابعاد این کنیدی ها ١٦-٧×٩٠-۲٠ میکرومتر متغیر است. کنیدی ها کم رنگ تا قهوه ای طلایی هستند و وقتی بصورت توده باشند زیتونی تا تیره رنگ به نظر می رسند. کنیدی ها بطور انبوه و توده ای در اسپوردوکیوم ها تولید می شوند و به شکل نقطه ای و به رنگ مازویی تا قهوه ای روشن هستند که بعدا سیاه می شوند.کنیدیها روی سر شاخه ها و برگها و به ندرت روی میوه تشکیل می شوند.
جداسازی
جداسازی بیمارگر از لکه های برگ به مراتب آسانتر از لکه های میوه است.برای تشخیص لکه های کنیدی دار را در آب خرد می کنیم و کنید یها را در آب در زیر میکروسکوپ می بینیم . برای تهیه کشت های خا لص قارچ می توان یک کنیدی منفرد را روی محیط کشت PDA منتقل کرد. چنانچه کشت قارچ در روشنایی و در °٢٠ قرار داده شود در خلال یک هفته اسپور می دهد.
چرخه بیماری
در خلال ماههای مرطوب زمستان قارچ عامل بیماری در جوانه های آلوده و روی لکه های سر شاخه ها متعلق به فصل پیش اسپورزایی می کند.کنیدی های آزاد شده به راحتی توسط باد از کنیدیوفر جدا نمی شوند ولی با آب و باران به راحتی جدا می شوند.کنیدی های پخش شده تا چند ماه روی سر شاخه ها زنده باقی می مانند.کنیدی هایی که روی محیط کشت PDA و در دمای معمولی اتاق قرار می گیرند در خلال یک ساعت لوله تندش به وجود می آورند.کنیدی ها وقتی در شرایط مرطوب قرار گیرند ١تا۲ یاخته آن لوله تندش ایجاد می کند که با مرطوب شدن دوباره سایر یاخته های کنیدی هم ممکن است فعال شوند .برای پیدایش آلودگی در سر شاخه ها لازم است این اندام به مدت ٢٤ساعت به طور مداوم مرطوب باشند و در بیشتر مناطقی که درختان میوه هسته دارکاشته می شوند سرشاخه ها در دمای زمستان آلوده می شوند.کنیدی ابتدا جونپانه می زند تشکیل چنگک می دهد که ماده ژلاتینی اطراف آن را می گیرد و سپس قارچ بطور مستقیم در میزبان نفوذ می کند. دوره کمون بیماری بسته به دما و نوع بافت آلوده از ٥تا١٤روز تغییر می کند. میسلیوم قارچ در محیط کشت بین ٤تا٣٠درجه سانتیگراد رشد می کند،بهینه دما برای رشد بین ١٥تا° ۲٠است. کنیدی در دمای °١هم جوانه می زند.

+ نوشته شده در  یکشنبه یکم اسفند 1389ساعت 10:52 قبل از ظهر  توسط مصطفی اینانلو  |